A lányok számára tartandó foglalkozás, a „Ciklus-show – Testem titkos jelzéseinek nyomában”

Ami ezt a projektet olyan értékessé és sikeressé teszi, nem más, mint a lelkes és tettre kész munkatársaink. Épp ezért itt mondanám el, hogy az MFM-Projekt® nem egy mozgalom, nem egy cég alkalmazottakkal, akik elvégzik a munkájukat, vagy eladnak egy terméket. A foglalkozásvezetőink sem nem vakhitűek, sem nem fanatikusak vagy megszállottak. Az MFM-Projekt® nem ezoterikus, és nem is felekezeti megmozdulás, hanem egy orvostudományi-biológiai alapokon nyugvó előkészítő foglalkozás a mottónkhoz mérten:
Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok./Dr. med. Elisabeth Raith Paula/

Az életkornak és nemnek megfelelő felkészülési programban külön kiscsoportokban folyik a munka lányokkal. A program magja egy fél napos dramatikus játék, melynek során a lányokat szó szerint végigvezetik a női termékenység testi folyamatain, megismertetik, és játékosan megtapasztaltatják velük testük működésének alapvető összefüggéseit. A játék a drámapedagógiában használatos számos elemet alkalmaz: – a testi folyamatokat nagyméretű, puha anyagból készített segédeszközökön lehet végigjátszani: a játékvezető (a végzett MFM-foglalkozásvezető) saját maga készíti el szőnyegnyi méretben a méh modelljét, és apró tárgyak segítségével, játékos formában szemlélteti a „Show” történéseit; – a játékot szereposztás kíséri: a történet megfelelő pontjain a résztvevők „ösztrogénbarátnőkké”, majd „progeszteron-csapattá” válnak, és ennek megfelelően alakítják át a ciklust; – a játék alatt zene szól, hogy a testi termékenység nagyszerű voltáról szóló pozitív üzenetet támogassa.

A program minden elemének az a célja, hogy a résztvevőkben saját testük szépségét, működésének különlegeségét és csodálatos voltát erősítsék meg. A testi folyamatok kedves és látványos bemutatása az értelem mellett, illetve az előtt főként az érzelmeket és az érzékszerveket szólítja meg, hiszen „az értékelés a szív dolga”. De nem hiányzik az ismeret sem. A testi kompetenciát erősíti a program olyan új információk bemutatásával, melyek még nem tartoznak a mindennapi tudáshoz (pl. a méhnyaknyák szerepe), valamint saját tapasztalatok által. A szülők – lányok esetében elsősorban az anyák – bevonása a program fontos része. Az előzetes konzultáció (szülői tájékoztató, felnőtt bemutató) és a programot követő megbeszélés során a szülők gyakorlati javaslatokat kapnak arra, hogy miként kezeljék a testi változások témáját serdülő gyerekeiknél. Tartós hatás ugyanis nyilvánvalóan csak akkor várható, ha ebben a vonatkozásban is megfelelő szülői támogatás kíséri a gyermek fejlődését. Ezeknek az alkalmaknak gyakori eredménye az is, hogy a szülőket is segíti valamelyest közelebb kerülni saját termékenységük és szexualitásuk rejtett, vagy elnyomott oldalaihoz.

A programot lehet kérni osztály- és egyéb közösségek lányai számára, munkanapokon főként délelőtt, vagy ha erre nincs lehetőség az iskolában, akkor szombati napon is. A szervezéssel kapcsolatban kérjük, hogy vegyék fel az Önökhöz legközelebb levő foglalkozásvezetőnkkel a kapcsolatot ( lásd Foglalkozásvezetőink menüpont), vagy írjanak nekünk a Kapcsolat oldalon. 

Ezen kívül országszerte van lehetőség „nyitott” Ciklus-show foglalkozásokon való részvételre is, melyek időpontjairól és helyszínéről a Jelentkezés programjainkra menüpont alatt is tájékozódhatnak.