Az MFM-Projekt magyarországi története

Az MFM-Projekt (My Fertility Matters = A termékenységem fontos!) 1999-ben indult Münchenben. A program kitalálója és elindítója Dr. med. Elisabeth Raith Paula müncheni doktornő. Az MFM-Projekt „Ciklus-show” programjának Magyarországra történő adaptációját és elterjesztését a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület vállalta.

Az MFM-Projekt magyarországi bevezetésének előkészületei 2005 novemberétől folytak, s a magyarországi MFM-foglalkozásvezetők képzésére a müncheni doktornő vállalkozott. Az első képzés 2006 novemberében volt Budapesten. A második és harmadik 2013 áprilisában, illetve 2016 novemberében Kecskeméten, a negyedik 2017 novemberében Békéscsabán, az ötödik 2022 novemberében újra Kecskeméten valósult meg. Jelenleg 103 vizsgázott MFM-foglalkozásvezető van az országban.

A projekt magyarországi indulásától számítva vizsgázott MFM-foglalkozásvezetőink 2007. május 15-től 2023. december 31-ig összesen 3143 „Ciklus-show”-t tartottak 39438 lánynak, valamint 22630 felnőttnek tartottak tájokoztató foglalkozást a programról.

A „Ciklus-show” program központi gondolata a következő: a serdülő lányok önképét és életérzését nagymértékben meghatározza, milyennek tapasztalják meg és értékelik a testüket, milyen üzeneteket hallanak testükkel – és így saját magukkal kapcsolatban. A saját test értékességének megtapasztalása alapvető fontosságú ahhoz, hogy az egészségünkkel, termékenységünkkel és szexualitásunkkal felelősen tudjunk bánni. Ez minden megelőzés, prevenció alapja, ezért a program jelmondata: „Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok.”